Natur museums opgave
Jeg har valgt at besøge det naturvidenskabelig museum i Flensborg, Tyskland. Museet har sin beliggenhed på Museumsberg som er Flensborgs næsthøjeste punkt og museet står på toppen af bjerget, hvor man kan se ned på selve fjorden og byen.
Udstillingen viser Slesvig-Holstens natur- og dyreverden samt, hvordan landskabet blev formet under istiden. Udstillingen er delt op i kategorierne skov, marken, by, sø samt Østersøen og fjorden. Enhver udstilling har en science-kasse, hvor man kan teste samt udvide sin viden over udstillingens fokus. Her er der fx. forskellige fodaftryk som man skal tilordne, spil, knoglerester, kornarter m.m. Jeg har taget min to-årig søn med mig, dog ville jeg tage førskolebørn med på denne aktivitet, for at børnene også får en udbytte af turen.
Indgangen til det naturvidenskabelig
museum i Flensborg.
Udstillingen starter med byens plante- Flensborgs fuglepopulation
og dyreverden
Science-kassen Her var fokussen sat på fugle og deres føde
Hvad vokser i byen? Et spil omkring Flensborg by´s planter
Kendte hvirvelløse dyr i bygninger og have Gange, bygget af vipse
Fugle i byen Vipsenest
Formålet med besøget sammen med de største børnehavebørn er, at de lærer deres nære natur- og dyreverden bedre at kende. Under udstillingen møder børnene mange dyr og insekter de allerede kender og har mulighed til at betragte dem nøjere samt kan tilegne sig viden om dem. Man kunne i forvejen udarbejde en lille billedskattejagt. Her skal børnene for hver udstilling finde specifikke dyr, insekter og planter fx kunne der være en tegning af en drossel opgaven kunne her være, at børnene skal farvelægge fuglen. En anden opgave kunne være, at børnene skal tegne tre planter, der vokser i skoven, eller tegn en rede og dens æg, hvilken fugl stammer æggene fra, hvad har du iagttaget? Eller tegn vipsenes jordgange osv. Her har børnene selvfølgelig brug for den understøttende hjælp af en voksen, som også skal være med til at stille åbne samt undrende spørgsmål og forklare, hvad de ser ved at læse op eller forklare nøjere. Yderligere kan man sammen med børnene undersøge science-kasserne.
Vi er i skovudstillingen Typiske fuglearter i Nordtysklands skove
Forskellige fugle og deres reder
Æg fra en havesanger I skoven Edderkop i net
Svampe og biller i omegnens skove
Regnorm forstørret Myrer og deres underjordiske gange
Her kunne man lugte til forskellige duftstoffer fra skoven, fx vildsvin eller rådyr
Fugle ved vandet Forskellige muslinger
Science-kassen Krebs og andre dyr fra havet
Tørvlag Forskellige fisk fra havet
Her kunne man se film til forskellige emner. Vi havde set filmen om Flensborgs fjord
Hver udstilling havde mindst et bord med stole, hvor små børn kunne tegne, eller læse bøger til udstillingens emner. Vi havde besøgt museet i sommerferien, derfor var der ingen rundvisninger med guide, da de kun tilbyder dette til skoleklasser. Generelt er det en en spændende udstilling, hvor der kan udforskes og iagttage mange forskellige ting omkring omegnens natur og dyreverden. Vi var faktisk optaget meget af Science-kasserne, fordi der var mange spændende eksperimenter og spil. Mest optaget var vi skovudstillingen. Den gigantiske korsedderkop og dens net som hang i vinduet og den lille skov midt i rummet var meget imponerende og der var meget man kunne opdage.
Skoven
En musrede